[Anàlisi] Ciclogènesi explosiva de la tempesta GONG (19/01/2013)

Un cop passada la borrasca que portà per nom GONG i que ha estat més coneguda com ‘Ciclogènesi Explosiva’, tot i l’errat d’aquesta nomenclatura, és moment d’analitzar com s’ha comportat finalment i quines han estat les seves conseqüències, tant en dades de variables meteorològiques arreu de la península com imatges que ens ha deixat.

Abans de començar, vull pegar una volta a el perquè no es correcte referir-nos a GONG amb això de ‘ciclogènesi explosiva’ usant-ho com un substantiu. La ciclogènesi és un procés, no un ens. La ciclogènesi és el procés per el qual es formà un cicló. Però no li donaré més voltes perquè ja està explicat a l’anterior entrada.

Com ha sigut GONG

A continuació, dues imatges animades de l’evolució de GONG. (click per ampliar)

 

animació-GONG
Animació dels diferents anàlisis de superfície realitzats pel servei meteorològic canadenc UQAM-Montreal. Es veu com es profunditza ràpidament, alcançant els 974 hPa, i com atravessa la península per acabar desfent-se.

 

gong
Animació de la formació de GONG, és a dir, animació de la ciclogènesi explosiva. Abans d’entrar a la península agafa la forma ciclònica perfectament reconeixible, després, sense l’aport d’humitat marítim, es va desestructurant. Preciosa imatge.

 

Per tant, podem assegurar que es va tractar d’una ciclogènesi explosiva, ja que es va profunditzar des dels 1000 hPa de la baixa inicial (no surt a l’animació) fins els 974 hPa en menys de 24 hores. Com a anècdota, aquesta pressió mínima de GONG es correspon a la pressió que un huracà de nivell 2 sobre 5 alcança, tot i que els vents enregistrats a la península no arribaren al nivell d’huracà 2.

Algunes dades que GONG ha deixat al seu pas per la península

El més destacable que ha deixat al seu pas la borrasca GONG ha estat el fort vent que ha afectat a gairebé el total de la península ibèrica. A continuació, alguns dels registres més importants:

Ratxes max GONG
Dades obtingudes de: AEMET, Meteoclimatic, UJI, CEAM.

 

Com podem veure, a Castelló hem tingut ratxes de vent molt importants, destacant Fredes d’entre les demés. Impressionants són els 163 km/h de Gerena, a la província de Sevilla.

Repassem ara les dades d’acumulats que va deixar, sobre tot dissabte, el primer front associat a la borrasca GONG originada per la famosa ciclogènesi explosiva.

precipitacions GONG
Font: AEMET

 

GONG a Vila-real

A Vila-real GONG va estar una mica decepcionant. S’esperava més vent, i finalment la ratxa màxima assolí 37.1 km/h el diumenge dia 20 al voltant de les 13h. Res excepcional.

El que sí ha estat excepcional ha estat la pressió mínima alcançada durant l’episodi, que baixà fins el 982.7 hPa el dissabte 19 i que suposa la pressió més baixa a Vila-real VilMeteo des que tenim dades en 2007. Si ho comparem amb dades d’AEMET, des de 1020 a Castelló sols s’ha baixat d’aquesta dada en menys de 15 ocasions.

 

Baixada de la pressió mesurat per l'estació de VilMeteo, degut al pas de GONG a prop de Vila-real
Baixada de la pressió mesurat per l’estació de VilMeteo, degut al pas de GONG a prop de Vila-real

 

En quant a precipitació, com era d’esperar, vam veure unes poques gotes que el pluviòmetre no va ser capaç d’enregistrar.

Algunes imatges dels efectes de GONG

Nevada a Fredes, diumenge i per efecte de la borrasca GONG
Nevada a Fredes, diumenge i per efecte de la borrasca GONG
Galicia GONG
A Galicia els vents forts van arrancar arbres.
Extremadura GONG
Extramadura va sofrir els intensos vents al pas de GONG. En la foto, el estadi del Cacereño amb una torre d’il·luminació doblada pel vent.

 

La importància del estudi de les ciclogènesi

Els episodis de ciclogènesi explosiva són episodis potencialment molt perillosos i qualsevol esforç encaminat en el seu estudi mai és suficient. De vegades pot ser ens cansem de sentir massa per els mitjans sobre aquests processos ciclònics, però realment hem de conèixer la perillositat que comporten. Aquest cap de setmana han mort 3 persones a causa dels vents a España. Compte perquè no és cosa de broma.

vilmeteo
Segueix-me

Deixa un comentari