Ciclogènesi explosiva i situació per el cap de setmana de 19-20 de gener de 2013

Probablement aquests dies sentireu a la televisió el concepte de “ciclogènesi explosiva”. Ens trobem davant d’una d’aquestes situacions i ve bé pegar una ullada a que significa aquest concepte.

En primer lloc cal aclarir que no es tracta de un element meteorològic com puga ser una anticicló o una DANA. Es tracta d’un procés meteorològic en el qual una baixa baromètrica (borrasca) es profunditza ràpidament, de l’ordre d’una caiguda d’uns 24 hPa en 24 hores.

Ara que ja tenim clar el que és una ciclogènesi explosiva, mirem què és el que ens trobarem aquest cap de setmana.

Situació per el 19-20 de gener de 2013

Per tal de veure l’evolució del cap de setmana, analitzem la següent fotografia (click per ampliar).

Ciclogenesi19-01-2013

A la primera imatge, corresponent a les 13h del divendres, veiem una pressió que s’aproxima als 1003 hPa. 24 hores després, a les 13h de dissabte, la baixa s’ha profunditzat fins els 979 hPa. Es tracta d’una caiguda de 24 hPa en 24 hores que, per tant, compleix les condicions (per poc) per anomenar a aquest procés una ciclogènesi explosiva.

Què ens suposarà?

El pas de la profunda borrasca que es formarà dissabte i que ens passarà per sobre entre la nit de dissabte i matinada de diumenge suposarà:

1-Vent fort: dissabte començarà bufant de ponent i tal com la borrasca s’aproxime al Mediterrani anirà girant a NW i finalment a N (diumenge). Quan vegeu en un mapa isobàric com el de a sobre les línies isobàriques molt pròximes, com és el cas, és sinònim de vent intens.

2-Temporal a la costa: diumenge la pressió atmosfèrica a sobre de Vila-real fregarà els 980 hPa, pressió molt baixa fruit de la presència pròxima de la part més profunda de la borrasca. A menys pressió, la columna d’aire sobre nosaltres és menys pesada. La mar, al tindre menys pes a sobre, puja el seu nivell i junt amb el vent es tradueix en un temporal marítim.


A més, la borrasca enviarà un front que atravessarà la península deixant precipitacions al seu pas. A Vila-real arribarà molt desgastat i difícilment deixarà precipitació, i de fer-ho seria molt poca i durant la nit de dissabte a diumenge. És possible que a l’interior, sobre tot a l’Alt Maestrat i els Ports, les precipitacions siguen més importants i en forma de neu a partir de 900-1000 metres.

Posteriorment al pas del front, arribarà una massa d’aire fred que baixarà notablement les temperatures que, junt amb el vent, deixaran una sensació de fred important.

Seguirem de prop la situació, ja que la modelització d’aquestes ciclogènesis és complicada i els mapes poden canviar en les properes hores.

vilmeteo
Segueix-me

Deixa un comentari