Qué es una gota freda: explicació del fenòmen i episodi 2009 a Vila-real

Bé, en aquesta entrada vaig a parlar de meteorologia en comptes de, com faig habitualment, de temes climàtics.

Els últims dies hem rebut una quantitat d’aigua que no és comú a les nostres terres, que ha provocat certs problemes en la ciutat i alguns danys materials. El fenòmen culpable d’açò, la gota freda, com tradicionalment s’ha dit. Però vaig a tractar d’explicar de forma senzilla de que es tracta una situació de gota freda ja que, de vegades, es fa un mal us del d’aquest concepte.

Què és una gota freda?

Una situació de gota freda sempre comporta fortes precipitacions, que poden ocasionar danys. Però allò més important per a poder parlar de gota freda no és ja que ploga molt, sino que hem d’atendre al origen d’aquestes pluges.

El fenòmen comença quan es produeix una ondulació del jet stream (o corrent en xorro, l’enllaç explica què és) que acaba estrangulant-se. El resultat d’aquesta estrangulació és la formació d’una massa d’aire independent, a gran altura (més de 5000 m.), anomenada DANA (Depressió Aïllada a Nivells Alts). Aquesta massa d’aire es troba a menor temperatura que l’aire que l’envolta, i el seu moviment es independent al patró comú de l’atmosfera, fins i tot pot moure’s de E a W, contrari al que és habitual. En ocasions, una DANA pot baixar de latitud i arrimar-se a les nostres terres.

Quan una DANA arriba al Mediterrani al final de l’estiu o inici de la tardor, es troba amb unes condicions en superfície de temperatura i humitat suficients per a que es inicie la inestabilitat. El mar Mediterrani, per aquestes dates, es caracteritza per trobar-se a elevada temperatura després d’un llarg estiu i a més, és un gran aport d’humitat. El Mediterrani actua com a font d’energia. El contrast que es produeix entre la DANA y la superficie desencadena una serie de mecanismes que acaben generant una elevada inestabilitat, traduïda en violents ascens de aire i la conseqüent formació de tempestes, que creixen amb facilitat i s’encandenen unes amb altres alliberant quantitats importants de aigua. El resultat ja el coneixem.

Per tant, per poder parlar de gota freda necesitem una situació on una DANA es cola al Mediterrani, i pel contrast de temperatura i la humitat mediterrània, acabi generant precipitacions molt abundants.

Tot açò ve perquè moltes vegades es malinterpreta el concepte de gota freda i s’utilitza de forma errònia. No totes les precipitacions abundants son degudes a una DANA, ni tampoc tota DANA provoca precipitacions abundants. Per exemple, una llevantada pot provocar precipitacions importants sense que parlem de DANA alguna. És a dir, no tota precipitació abundant o danyina es tracta de una gota freda, s’han de complir les condicions senyalades.

L’episodi de gota freda a Vila-real en setembre de 2009

I passant a l’episodi que recentment hem pogut contemplar al nostre poble, us deixe les estadístiques d’aquesta gota freda a Vila-real, mesurades per l’estació de VilMeteo.

Finalment, s’han recollit desde les últimes hores de diumenge fins a el vespre del dimarts, 240 mm. Açò supose que en menys de 2 dies s’ha recollit més del que portavem acumulat durant la resta de l’any 2009. I també suposa més de la meitat de la mitja pluviomètrica del nostre poble.

La distribució d’aquestes pluges es resumeixen de la següent manera:

Dia 27:  5 mm. entre les 11h i les 12h.
Dia 28: 70 mm, caiguts sobretot durant la matinada.
Dia 29: 165 mm, on destaquen els 73 mm caiguts entre les 11h i les 14h, 34 mm dels quals entre les 12h i les 13h.

TOTAL: 240 mm.

De les localitats veïnes, cal destacar el cas de borriana, on s’han recollit més de 300 mm, 308 mm anuncia AEMET. Allà els desperfectes han estat majors. També altres punts de la capital de la provincia, Castelló, han superat els 300 mm, arribant a desbordar-se el riu sec en la seva desembocadura. Almassora també va quedar molt afectada, acumulant 268 mm, una mica més que ací.

Per acabar, us deixe alguna fotografia que ilustra el que va donar de sí aquesta gota freda. Salut!

La Rambla de la Vidua, plena després del episodi de gota freda a la província de Castelló
La rambla de la Viuda, plena degut a que el pantà de Maria Cristina soltava aigua.
Par inundat per les pluges torrencials en l'episodi de gota freda a Vila-real
Parc situat a l’inici del “barranquet”, molt a prop de l’avinguda d’Alemanya de Vila-real.
El barranquet, a Vila-real, amb un pam d'aigua després de l'episodi de gota freda.
El “barranquet” en la seva intersecció amb Pius XII. Les dues últimes fotos han estat facilitades pels forers de Meteored “groctotal” i “MeteoVila-real”.
vilmeteo
Segueix-me

8 comentaris a “Qué es una gota freda: explicació del fenòmen i episodi 2009 a Vila-real”

  1. Hola !

    Es una llàstima que no estiga actualitzada l’informació de Vilmeteo.

    Molta gent consultàvem el temps de Vila-real en eixa web.

    Salutacions

    Respon
  2. He tingut problemes amb el hardware que almacena i puja les dades a internet, però ja he trobat un nou sistema i sols falta comprar-lo i que m’arribe a casa…calcule que per novembre estarà de nou operatiu.

    Salut!

    Respon
  3. Buenas..ya que has comentado algo de hardware, me gustaría preguntarte donde compraste el meteohub (creo que es ese el nombre del aparato que sustituye al pc), si se necesita el weatherlink y por último, qué opinas de la nueva davis vantage vue.

    por cierto, en la zona de TorreBellver (Oropesa) “solo” cayeron 145 litros/m2 en el mismo episodio

    Un saludo cercano desde Castellón

    Respon
  4. Hola Curro!

    Ya sabrás que meteohub funciona con distintos sistemas, en mi caso la primera vez compré el NSLU2, que ya no se fabrica pero que en internet se puede encontrar. Despues de más de 6 meses funcionando algo falló y dejó de funcionar.

    Ahora voy a hacerme con un ALIX 1D, lo puedes encontrar aquí.

    http://landashop.com/catalog/pcengines-alix-lx800-mpci-p-81.html

    Es más caro pero parece que su funcionamiento es mejor al del NSLU2…además de que tiene más posibilidades.

    En cuanto al weatherlink, creo que si es necesario, para conectar la consola a meteohub.

    De la Vantage Vue, estuve viendo acerca de ella. Lo más destacado, su pequeño tamaño, su menor precio, y que es tdo una pieza, no se pueden separar los distintos sensores (esto puede ser un handicap si la situacion de la estacion, como en mi caso, necesita de instalacion separada). Por lo demás y siendo una Davis, su fiabilidad y precisión está practicamente garantizada.

    Es curioso en episodiiios como la última gota fría como puntos relativamente cercanos han variado tanto los acumulados. Son tormentas que en algunos casos son muy locales.

    Saludos!

    Un saludo

    Respon
  5. Te explicas perfectamente, gracias. Creo que puedo tener mis datos en internet mediante el software libre www.wviewweather.com y el Linksys NSLU2 (sin pagar la licencia del programa meteohub) y así no tener el gasto de tener un pc 24h encendido. Aqui hay varias estaciones que usan esto:
    http://www.wviewweather.com/sites/index.html

    es correcto?

    Hay un italiano que ha comparado precipitaciones con la Vue y la Pro 2 con el resultado de hasta 6% menos recogidos en la Vue. Me pregunto yo si será por la excesiva proximidad del anemómetro al pluvi con lo que si hay lluvia con viento del Norte, la lluvia tiene un obstáculo antes de entrar en el puviómetro. Que opinas?

    SALUDOS

    SALUDOS

    Respon
  6. Habría que ver como hizo el estudio el italiano…así de primeras para hacer una buena comparativa, lo ideal sería con un Hellman y con ambos dispositivos situados extremadamente juntos, sin molestarse. Pero hay que leer que se dice…es posible que el anemometro haga cierta sombra…aunuque lo desconozco.

    Desconocia ese software y tampoco me he parada a mirarlo…parece que sí funciona como lo quieres. Supongo que no habrá prooblema con la Vue.

    Un saludo y a ver si pronto, ambos, podemos tener los datos en la red

    Respon

Deixa un comentari