Migració dels tords: explicació del fenòmen

Article del nostre col·laborador SitjarMeteo

Motius de la migració dels tords

tord

En la publicació anterior vam estar descrivint les diferents espècies de tords, les seues característiques i com podem diferenciar-los d’altres tipus d’aus. Per un altra banda, també vam estar comentant que aquestos animalets es troben de pas per les nostres terres, ja que es tracten d’aus migratòries. Així doncs, en aquesta nova publicació tractarem d’esbrinar  quins són els motius que motiven les diferents espècies d’aus a realitzar uns viatges tan llargs.

Sense més preàmbuls, anem a posar-nos en matèria.

La migració de les aus

En aquest punt tractarem d’analitzar la migració dels tords, que és el que  suposa per a d’ells i quins són els motius que provoquen aquesta llarga travessia de les aus per el continent europeu.

En primer lloc, cal profunditzar un poc sobre el concepte de la migració, ja que és possible que  alguns de vosaltres tingueu certs dubtes. La migració és un fenomen molt comú en la natura i que no és portat a terme únicament per les aus, ja que altres animals molt diferents com balenes, papallones o rates panades també realitzen grans desplaçaments. Així doncs, i centrant-nos en les aus que estem analitzant, els tords viuen en un hàbitat natural durant les estacions de primavera i estiu en les que niden i es produeix la seua reproducció. Posteriorment, es veuen obligats a substituir-lo i han de buscar un altre hàbitat més càlid durant l’estació de l’hivern. És per això que els tords viuen en els països del Nord i Nord-est d’Europa durant les estacions de primavera i estiu i es desplacen al Sud de la Península Ibérica i Nord d’Àfrica durant la tardor. Aquestes grans travessies no es produeixen en un únic dia, sinó que els moviments migratoris solen dividir-se en etapes i en alguns casos duren setmanes. Cal tindre en compte que estos viatges suposen una gran despesa energètica per als animals, pel que és essencial per a la seua supervivència elegir el moment adequat per a realitzar les parades per tal de descansar i alimentar-se, tractant de recuperar forces. D’aquesta manera els tords trien el moment per a iniciar el viatge i les rutes migratòries a seguir tenint en compte diversos aspectes com per exemple els llocs on les condicions meteorològiques són més favorables.

Abans de finalitzar amb el concepte de migració, cal aclarir que els tords no viatgen fins les zones càlides per niar i reproduir-se, sinó que allà cap al mes de març els animals tornen al seu hàbitat estival i és en aquest moment quan posen els nius.

Molts de vosaltres vos preguntareu si els tords són els únics animals que realitzen la seua ruta migratòria per les nostres terres, doncs bé, és necessari comentar que el tord no és l’única au que migra, sinó que també és pot destacar la migració d’altres aus com les busqueretes (curruca capirotada) i la dels pit-rojos.

busquereta
Imatge 1: exemplar de busquereta

Motius de la migració dels tords

En aquest punt passarem a explicar quins són els motius que originen aquestos grans desplaçaments per part d’aquestos animals. Doncs bé, existeixen dos motius que originen la migració de les aus: la dificultat per a trobar menjar en el seu hàbitat estival i la baixada de les temperatures. Com vorem a continuació, estos dos motius estan molt relacionats entre sí, ja que moltes voltes les fortes nevades provoquen la disminució de la font d’alimentació d’aquestos animalets.

Dificultat per a trobar el menjar

Així doncs, el principal element que condiciona la permanència de les aus en el seu hàbitat és el menjar. L’alimentació dels tords està constituïda bàsicament per invertebrats i diferents fruits com baies silvestres. D’aquesta manera un gran descens de les temperatures origina moltes dificultats a les aus per a poder trobar el seu suport alimentari ja que l’enduriment del sòl o la neu provoquen que els tords no puguen accedir a aquestos invertebrats. De la mateixa forma, és molt possible que els llocs habituals on estos animals acudeixen a beure es troben congelats, pel que els problemes per a d’ells són cada volta més grans. Front aquesta tessitura, els tords no tenen més remei que buscar un altre hàbitat on poder passar l’hivern.

tord caragol
Imatge 2: tord alimentant-se de caragols.

Descens de les temperatures

Com hem comentat anteriorment, el descens de les temperatures té una gran incidència en l’alimentació de les aus. No obstant això, la baixada dels termòmetres també té grans conseqüències fisiològiques en els tords, ja que per a combatre les baixes temperatures, el seu cos ha de realitzar una gran despesa energètica. Front una forta baixada de temperatures i considerant la possibilitat que les aus encara poden trobar menjar en facilitat, cal plantejar si és millor esperar a que pugen les temperatures i mantindre en el hàbitat estival o iniciar la migració. Doncs bé, aquests dubte es veu resolt si atenem al estudi de les migracions dels tords realitzat per el Dr. Widelski (2003). Segons aquest estudi, quan les temperatures eren baixes durant la nit (8ºC o menys) les despeses energètiques per tal de mantindre la temperatura corporal en els tords que estaven quiets en els arbres, eren equivalents a les dels tords que realitzaven un vol de 2 hores i mitja de duració. Així doncs, quan baixen bruscament les temperatures en el hàbitat natural de les aus d’estudi, és preferible buscar un altre hàbitat on les temperatures puguen ser més càlides que mantindre’s en el mateix lloc. Aquest treball posa de manifest la importància de les condicions meteorològiques durant la migració.

En la propera publicació indicarem quines són les diferents rutes migratòries que segueixen els tords i la procedència dels tords que ens visiten durant la tardor.

Wikelski M, Tarlow EM, Raim A, Diehl RH, Larkin RP, & Visser GH (2003). Avian metabolism: Costs of migration in free-flying songbirds. Nature, 423 (6941)

Article patrocinat per Conseguir Dinero Web

1 comentari a “Migració dels tords: explicació del fenòmen”

  1. Desde l´any 1989 fins al 2013 les nits de major migració coincideix amb temperatures per dalt dels 13 graus i una humetat relativament alta

    Respon

Deixa un comentari