Onada de fred febrer de 2012

Els termòmetres es recuperen de les baixes temperatures que hem tingut durant la primera quinzena del mes de febrer. Una onada de fred en tota regla com a continuació veurem. No s’ha fet extrany en els últims dies veure llargs i aventurers reportatges a les televisions, en plan Al Filo de los Imposible, fent ressenya del fred que ens ha envaït. En la banda contraria també hem sentit, segurament, allò de que “lo normal en febrer és que faja fred”.

Com la memòria és molt traïdora, anem a repassar algunes dades que ens deixa aquest episodi fred a Vila-real, a la província, a Espanya i a Europa. Però el primer que farem serà definir qué és una onada de fred, amb paraules de la OMM (Organització Mundial de la Meteorologia):

Las olas de frío y calor son producto, según define la Organización Meteorológica Mundial, de un fuerte enfriamiento o calentamiento del aire, respectivamente, motivadas por la invasión de una masa de aire muy fría o muy cálida, según el episodio del que se trate, que se extiende sobre un amplio territorio.

En primer lloc, fem una ullada a la evolució de le temperatures a 850 hPa, que equival, aproximadament, a una altura de 1500 metres. Aquest analisi ens  dóna una idea de si ha existit en altura una massa de aire que ha refredat l’ambient.

Veiem l’evolució de les temperatures a 850 hPa tant a Barcelona com a Murcia. En ambdós casos observem una davallada de les temperatures del ordre de uns 13 ºC. Sense dubte ha hagut una irrupció d’una massa freda. A més, el fet que Murcia tinga un comportament molt similar a Barcelona ens dóna una idea de la magnitud de la invasió d’aire fred, arribant a latituds molt baixes de la península i amb molta intensitat, quasi igual que a Barcelona, molt més al nord.

Per tant, complim una de les condicions de la definició d’onada de fred, la arribada d’una massa d’aire freda. Anem a veure com s’ha reflexat aquest fred en la superfície. Analitzem les dades dels primer quinze dies de febrer a l’estació de VilMeteo.

En la taula encontrem la temperatura mitja, màxima i mínima per a cada dia, així com la mitja dels primers 15 dies de febrer. Veiem com el dia més fred va ser el dia 3, amb una temperatura mitja per al dia de 4.02, sent el 65é dia més gelat si ho comparem amb els registres de la estació de la AEMET de Castelló que comencen en 1936. En una escala menor, és el 6é dia més fred dels últims 25 anys.

A la dreta trobem una columna titolada “Anomalia”, que resulta de comparar la dada diaria de VilMeteo amb el que seria un dia normal de la primera quinzena de febrer entre 1936 i 2011. La temperatura d’un dia normal dels primers 15 dies de febrer és de  11.26ºC. Així trobem que el dia 3, el mes fred, fou més de 7ºC més fred d’allò habitual.

També podem comprovar com han evolucionat les temperatures mínimes i màximes de cada dia. Al final de cada columna trobem la mitja per a tot l’episodi. Doncs bé, la mitjana de temperatures màximes per a la primera quinzena de febrer del període 1936-2011 és de  16.2ºC, casi 4ºC més que en aquest episodi. Les mínimes habituals per al més de febrer entre 1936 i 2011 són de 6.3ºC.

Com podem veure, finalment, la temperatura mitjana de l’episodi ha estat 7.16ºC, 4.1ºC per baix de la mitja per a aquestes dates.

Sense cap mena de dubte, i després d’una primera ullada a les dades, el fred que va irrompre en altura també es va notar en superfície. Podem ara comparar les temperatures d’aquesta onada freda (ja la podem anomenar així, no?) amb alguna d’altra de les que anomenen històriques.

La primera comparació és molt dura. Qualsevol episodi sortiria mal parat si el comparem amb el febrer de 1956, el més fred mai enregistrat a Espanya i com no a Castelló. D’aquell any daten les efemérides més importants en quant a temperatura, sent -7.1ºC la temperatura més baixa mai registrada a Castelló. Tot i la diferència de magnitud, el comportament ha estat similar, amb dues pulsacions fredes ben marcades al inici. Si aquesta onada freda de febrer de 2012 ha destacat pel seu temps de permanència, el que passà en 1956 no té nom.

Buscant en els arxius meteorològics de Castelló he trobat 5 episodis més d’onada freda en febrer destacables des de 1936. Són els de 1948, 1954, 1963, 1965 i 1983. De aquests, sols els de 1965 i 1983 van tenir una durada comparable a l’actual. Les de 1948, 1954 i 1963 foren notablement més efímeres però amb registres absoluts més baixos. Una comparació del febrer de 2012 amb els febrers de 1965 i 1983.

Onades de fred molt similars. Si comparem les temperatures mitjanes de cada una d’elles obtenim que la de 1983 fou la més freda de les 3, amb una temperatura de 6.60ºC. 2012 es trobaria en segon lloc amb els ja nomenats 7.16ºC mentre que la de 1965 va ser de 7.54ºC.

COMPORTAMENT DE L’ONADA DE FRED A CASTELLÓ, ESPANYA

Temperatures mínimes absolutes per a la onada de fred de febrer de 2012:


El és xocant és la diferència entre Vila-real i la zona costera de Castelló amb València, que ha assolit temperatures molt més baixes, feta l’excepció de Burriana, estació de la que desconec la seua ubicació i per tant no puc extreure més conclusions. Però aquestes diferències venen donades per un fet diferencial: el vent. Allà on ha calmat el vent la temperatura mínima ha pogut desplomarse, com a Burriana, València, etc.

Com a última curiositat abans de acabar aquest article, i ara que feiem referència al vent, adjunte un gràfic amb la evolució de la temperatura aquests dies comparant-la amb la temperatura de sensació, que ve donada per la força del vent. Si bé no hem assolit temperatures mínimes extraordinaries, és cert que hem estat moltes hores per davall de zero en el que fa referència a la temperatura de sensació.

Actualització 18/06/2012, 16:38

Si representem en un gràfic les temperatures mitjanes de la primera quinzena de febrer des de 1937 fins ara, obtenim el següent:

Fer click per ampliar el gràfic. Comprovem que la primera quinzena de febrer més freda de la història (entenem història des de que hi ha registres) fou la de 1956, amb diferència. La 1ª quinzena de febrer de 2012 es situa en segona posició. La segona 1ª quinzena de febrer més freda a Castelló des que hi ha registres. Una dada històrica.

vilmeteo
Segueix-me

Deixa un comentari