[Onada de fred] Seguiment de la situació del cap de setmana 23-24 febrer

Situació molt interessant per al cap de setmana vinent. Intentem resumir primer quines són les fases del que esdevindrà per al cap de setmana i després analitzem les conseqüències.

Per això, anem quadrant per quadrant de la fotografia següent:

 

Model GFS

Quadrant 1– Correspon a la situació actual, com podeu veure, per a dilluns 18 a les 19h. Tenim un anticicló a sobre de les britàniques, i a ambdós costats el fred procedent ara de Terranova-Groenlandia, ara del N d’Europa. Mentre, l’anticicló d’Azores ha desaparegut pel S.

Quadrant 2– Dijous. L’anticicló es profunditza i s’estira cap a Escandinavia. Les masses fredes de Groenlandia i el N d’Europa s’atrauen i es veuen obligades a descendir per esquivar l’anticicló. La massa freda procedent d’Amèrica segueix el patró de circulació normal, de W a E, l’altra Europea viatja al revés degut al corredor que generen l’anticicló del N d’Europa i una petita borrasca mediterrània.

Quadrant 3– Divendres. Les dues masses fredes amb les borrasques associades s’han fusionat a sobre de la península. Mentre, l’anticicló d’Azores apareix i vol unir-se al nordeuropeu.

Quadrant 4– Diumenge. Els dos anticiclons es fusionen en un creant un bloqueig a sobre de l’Atlàntic que evita que noves borrasques de Terranova vinguen cap a nosaltres. Mentre, la borrasca peninsular passa al Mediterrani, impulsant la resta de fred procedent del continent. A més, es genera una petita baixa davant de terres valencianes que envien vents de component marítim que, encara que agregalats, injecten humitat.

QUINES SÓN LES CONSEQÜÈNCIES DE TOT AÇÒ?

1- Fred. Preferentment destaca l’invasió d’aire fred, que diumenge es faria molt present, i encara més dilluns, amb fred a tots els nivells de l’ordre de -30ºC a 5000m i -4ºC a 1500m.

2- Precipitacions. El règim de vents de gregal sabem que a Vila-real i la província de Castelló en general ens deixa amb les ganes, normalment. Però la presència de baixes pressions en front de les costes valencianes, així com el fred a tots els nivells, poden crear les condicions per a que precipite, encara que seria de forma poc important.

3- Neu. De produir-se aquestes precipitacions, recordem, poc importants, serien de neu a cotes molt baixes, sobre tot tal com avance l’episodi. Per moments la cota podria baixar a cotes molt baixes, encara que és difícil d’estimar. I sempre subjecte a que es produisquen aquestes precipitacions.

Com sempre, queden molts dies, massa, per al cap de setmana i els models poden canviar, encara que la coincidència actual dels models més importants fa pensar que no variarà molt la situació, només els detalls.

Per això aquesta setmana, a VilMeteo, seguirem atentament la situació.

vilmeteo
Segueix-me

Deixa un comentari