[Pronòstic] Setmana del 25 de febrer al 3 de març de 2013

La setmana comença forta amb el ambient gèlid que s’ha instal·lat sobre la península ibèrica des del passat dissabte, tal i com explicavem en entrades anteriors. L’ambient fred continuarà essent la constant fins dijous, quan es produïran canvis per l’entrada de vents de component marítims fruit d’una borrasca que es situarà al sur peninsular propiciant un episodi de pluges que pot ser important. Ho expliquem al detall a continuació.

DILLUNS 25, DIMARTS 26, DIMECRES 27

La massa d’aire fred d’origen continental seguirà a sobre de la península. El vent anirà minvant i dimarts i dimecres haurà desaparegut. Les màximes difícilment superaran els 13ºC i les mínimes baixaran dels 4ºC, especialment la matinada de dimarts i sobre tot dimecres, quan el vent pararà i permetrà inversions tèrmiques que poden conduïr a gelades fins a la mateixa costa.

Com viem, tant dilluns, dimarts com dimecres les màximes molt contingudes i gelades generalitzades a l'interior, arribant fins a la costa, sobre tot dimecres.
Com viem, tant dilluns, dimarts com dimecres les màximes molt contingudes i gelades generalitzades a l’interior, arribant fins a la costa, sobre tot dimecres. Click per ampliar.

 

DIJOUS 28

I per fi pareix que arriben les precipitacions.  Ja en les últimes hores de dimecres els cel es cobrirà i podrien caure les primeres gotes, però serà dijous quan les precipitacions es generalitzaran i seran persistents, generoses en el global del territori valencià i localment abundants.

El fred que encara tenim a sobre i que es mantindrà fins, precisament, dijous, serà el precursor d’una borrasca procedent del continent africà, per tant càlida i amb pols en suspensió, que s’aprofundirà cap al estret de gibraltar a últimes hores de dimecres i primeres de dijous.

Per ixos moments, començaran a entrar vents de component marítim, en principi de llevant, i ho faran carregats d’humitat a tots els nivells, tant en superfície com a mitja i elevada altura, fet que donada la inestabilitat de l’ambient propiciarà les pluges i nevades.

La combinació amb el fred actual augmenta la inestabilitat de la situació pel xoc de les dues masses d’aire tan contrastades tèrmicament i en humitat. De fet, aquestes precipitacions que seran generalitzades a la Comunitat Valenciana, persistents i localment abundants, deixaran bones quantitats per tot el territori.

A més, la cota de neu començarà molt baixa degut al fred previ, a cota d’uns 600 metres pujant fins als 1000 aproximadament, per lo que deixarà nevades importants al l’interior castellonenc, de València i Alacant.

Durant la setmana anirem seguint la situació per tal de encertar millor els plaços i la magnitud de l’episodi de pluges, però sembla gairebé segur que ho seran generalitzades al territori valencià, generoses, localment abundants i amb nevades importants a partir de 1000 metres.

A la imatge tenim 3 quadrants, el 1,2 i 3 de dalt a baix. (1) Imatge per dijous en superfície. Vents de llevant a tota la costa Mediterrània. (2) Imatge per dijous a 850 hPa. Encara queda fred, la isoterma 0ºC és a sobre nostre, i el flux també és marítim, de llevant. (3) Imatge per dijous a 500 hPa, en altura. El flux es marítim, en aquest cas de SE, humit de totes formes.
A la imatge tenim 3 quadrants, el 1,2 i 3 de dalt a baix. (1) Imatge per dijous en superfície. Vents de llevant a tota la costa Mediterrània. (2) Imatge per dijous a 850 hPa. Encara queda fred, la isoterma 0ºC és a sobre nostre, i el flux també és marítim, de llevant. (3) Imatge per dijous a 500 hPa, en altura. El flux es marítim, en aquest cas de SE, humit de totes formes.

 

DIVENDRES, DISSABTE, DIUMENGE

Divendres el vent rolarà cap a gregal, restant humitat al ambient i és de esperar que de matí les precipitacions ja siguen inexistents i el cel s’obriga. Les precipitacions del dia anterior suposaran el canvi de la anterior massa freda per una altra de més càlida, pel que divendres les màximes pujaran sensiblement i l’ambient serà suau.

El cap de setmana es presenta estable, amb temperatures típiques de finals de febrer, però com encara queden prous dies hem de ser prudents i seguir l’evolució dels pronòstics.

 

Al diagrama meteorològic veiem a les línies de dalt i del mig com les temperatures es mantenen molt baixes i com es van recuperant.  A les línies inferiors es representa la precipitació, que es presenten importants el dijous dia 28. Posteriorment, el ambient s'estabilitza i suavitza.
Al diagrama meteorològic veiem a les línies de dalt i del mig com les temperatures es mantenen molt baixes i com es van recuperant. A les línies inferiors es representa la precipitació, que es presenten importants el dijous dia 28. Posteriorment, el ambient s’estabilitza i suavitza. Click per ampliar.

 

Per tal de precisar les condicions, seguirem l’evolució tant a Facebook, com Twitter, com a la nostra web, VilMeteo.es.

 

ACTUALITZACIÓ 26/02/2013 17:57h

Es confirmen els pronòstics i volem fer especial enfasi en les quantitats. A Vila-real les precipitacions superaran amb molt probablement els 30mm i AEMET ja ens posa en avís groc per pluges de fins a 60mm. Per una altra banda, a l’interior s’esperen nevades que seran molt importants per damunt de 1000m, encara que la cota començarà cap als 600m o menys. Segons pronostica AEMET, els grossors oscilaran entren els 30 i 80cm a tot l’interior castellonenc.

 

Nevades modelades per a les 24h anteriors a les 00h del divendres 1-3-2013. Com veiem, grossors importants per tot l'interior castellonenc, sobre tot, i resta de la península.
Nevades modelades per a les 24h anteriors a les 00h del divendres 1-3-2013. Com veiem, grossors importants per tot l’interior castellonenc, sobre tot, i resta de la península.
vilmeteo
Segueix-me

Deixa un comentari