[Pronòstic] Torna la inestabilitat

Després de molts dies de (tediosa) estabilitat atmosfèrica, pareix que es produeix un canvi que podria durar gairebé una setmana. Us ho expliquem a VilMeteo.

El canvi ve de la mà d’una borrasca amb moviment retrògrad, és a dir, de est a oest, procedent del nord d’Àfrica. Aquesta borrasca es pot moure de forma retrògrada gràcies al bloqueig atlàntic, del qual és responsable les altes pressions que eviten el normal pas de borrasques procedents de l’Atlàntic.

 

En aquest triple mapa comprovem el moviment de la borrasca retrògrada resonsable de les pluges de dijous i divendres. En el mapa 1 veiem la situació inicial de la borrasca, que s'aproxima. Al 2, dijous, ja  la tenim al damunt, enviant-nos vents una mica massa agregalats, fet que resta de manera notable quantitat de precipitació a la Plana. Al número 3, como sol ocòrrer, la borrasca s'en va cap al nord, afectant Catalunya, i de passada, enviant-nos de nou, i ara de N a S, un front que ens afectaria divendres.
En aquest triple mapa comprovem el moviment de la borrasca retrògrada resonsable de les pluges de dijous i divendres. En el mapa 1 veiem la situació inicial de la borrasca, que s’aproxima. Al 2, dijous, ja la tenim al damunt, enviant-nos vents una mica massa agregalats, fet que resta de manera notable quantitat de precipitació a la Plana. Al número 3, como sol ocòrrer, la borrasca s’en va cap al nord, afectant Catalunya, i de passada, enviant-nos de nou, i ara de N a S, un front que ens afectaria divendres.

 

Com veiem al mapa, la seqüència és clara: la borrasca s’aproxima a les nostres costes dijous, enviant-nos forts vents entre llevant i gregal, per anar-se’n pel nord de cara a divendres.

Quines conseqüències tenen tots aquests moviments? A continuació les detallem.

 

DIMECRES 24/04/2013

EL dia començarà clar, la màxima tornarà a enfilar-se per sobre dels 20ºC. De cara a la nit arribaran les primeres nuvolades procedents del front que la borrasca retrògrada envia.

 

DIJOUS 25/04/2013

Dia gris, plujós i ventós. A més, a la mar, temporal de llevant. Com veiem al mapa superior, la borrasca ens afecta de ple, les isòbares tan properes són senyal de intens vent que bufarà agregalat. Açò suposa una minva important en la quantitat de precipitació que recollirem a Vila-real i la Plana en general: si entrara més de llevant plouria més. Així i tot, és d’esperar que ens aproximem als 10 mm.

Les temperatures no experimentaran grans canvis en les màximes, tot i l’ausència de sol, la baixada serà por relevant. Les mínimes experimentaran una pujada notable.

Al sud de la província de València, a la RIbera i al nord d’Alacant, precipitacions més importants que segurament superaran els 100 mm en alguns punts. El vent de gregal és molt beneficiós per aquestes zones. Tampoc és descartable recollir bones quantitats en punts del nord de Castelló, inclòs en la Serra d’Espadà.

 

DIVENDRES 26/04/2013

El vent anirà remetent i girant a tramuntana i la tendència és a que el cel vaja obrint. Així i tot, encara esperem precipitacions, dèbils, ja que la borrasca en el seu ascens ens enviarà un front retrògrad que es mourà de nord a sud. De cara a la tarda s’anirà aclarint.

Les temperatures, sense grans variacions.

 

DISSABTE 27/04/2013 I CAP DE SETMANA

Si bé els efectes de la borrasca mediterrània ja desapareixeran, arriba des del nord peninsular una massa d’aire fred que no sols farà baixar la temperatura de forma important sobre tot de cara a diumenge, si no que a més podrà propiciar l’aparició de tronades i tempestes que es formarien sobre tot a l’interior, podent arribar a la costa.

Aquest aire fred que arriba, junt amb un lleuger flux de llevant que encara es mantindrà, pot donar lloc de nou a pluges, aquest cop en forma de ruixats i no tant persistents como dies anteriors.

Així, durant la matinada i matí de dissabte podem esperar algunes precipitacions procedents, en aquest cas, del W per acció del front que envia la borrasca que entra pel nord.

 

Actualitzat a les 11:12h del 26/04/2013

 

DIUMENGE 28 I DILLUNS 29/04/2013

Amb l’arribada de la massa d’aire fred procedent del nord i la inestabilitat present encara a sobre de nosaltres, es formarà de nou un centre de baixes pressions (una borrasca) sobre el Mediterrani. Una situació molt similar a la de dijous, que de nou enviarà forts vents de gregal empitjorant l’estat marítim i propiciant precipitacions generalitzades a la Comunitat Valenciana, més abundants en els llocs millor exposats a aquests tipus de vents, como són les zones de la Marina, la Safor, la Ribera…zones del N d’Alacant i S de València.

A Castelló, les zones millor orientades per a rebre precipitacions són les relatives a la Serra d’Espadà, que per la seva orientació provoca un efecte de retenció sobre els núvols incrementant les precipitacions acumulades. Mentre a la Plana, amb vent de gregal, els núvols passen a molta velocitat i deixant poca precipitació, a la Serra d’Espadà queden anclats i deixen quantitats molt més importants.

Així, per a diumenge cap esperar mala mar, vents forts de gregal i pluges generalitzades a la Comunitat Valenciana. Episodi molt paregut al de dijous però amb la diferència de l’ambient més fred que podria fer que de nou, la neu, aparegués a l’interior castellonenc.

Per seguir les condicions meteorològiques, no dubteu en visitar les nostres dades a VilMeteo.es

vilmeteo
Segueix-me

Deixa un comentari