[Reportatge] Nevada a Ares del Maestrat, 2 de març de 2013.

El recent episodi de nevades ha deixat l’interior de Castelló enterrat en neu com fa anys que no es recordava. Des de 1992 que no es recorden nevades d’aquest calibre. Han estat nevades generalitzades que per damunt de 600-700 metres han acumulat un mínim de 20 cm a tota la geografia castellonenca. Així, destaquen algunes xifres sobre la resta.

Gruixos més importants a la província de Castelló. Font: AEMET, MeteoFredes, @rodamet, VilMeteo.
Gruixos més importants a la província de Castelló. Font: AEMET, MeteoFredes, @rodamet, VilMeteo.

 

Des del satèl·lit, la provincia de Castelló presenta el següent aspecte.

A la imatge del satèl·lit comprovem com l'interior castellonenc ha rebut molta neu, des de ben a baix. També Terol, Tarragona, València estan molt emblanquinades.
A la imatge del satèl·lit comprovem com l’interior castellonenc ha rebut molta neu, des de ben a baix. També Terol, Tarragona, València estan molt emblanquinades. Click per ampliar.

 

Vista la situació, vam decidir comprovar en persona quines eren les condicions el dissabte dia 2 de febrer de 2013, el dia següent a les nevades de dijous i divendres. Amb les informacions que disposavem i vistes les condicions a les carreteres, ens vam decidir per Ares del Maestrat que, amb els seus 1.194m, recollia un dels majors acumulats de l’episodi.

Durant l’aproximació, el paisatge era completament blanc amb totes les muntanyes castellonenques amb neu. La neu es feia continua a camos i muntanyes a partir de 700 metres i ja al principi del port d’Ares el gruix començava a ser important. A dalt del Port, la imatge era impresionant.

 

Panoràmica a l'arribada al Port d'Ares.
Panoràmica a l’arribada al Port d’Ares. Click per ampliar.

 

Només enfilar la pujada des del port cap al poble, vam mesurar el gruix de neu acumulat en una esplanada que no semblava gaire alterada pels efectes del vent, altres mesures en les mateixes condicions després confirmaren que l’espessor de la nevada era d’uns 70cm.

 

Mesura del gruix de neu a Ares. Aquí l’espessor era de 70 cm. Click per ampliar.

 

La pujada al poble ens oferia imatges molt poc habituals per la extraordinaria nevada que hi havia a Ares.

 

Panoràmica del poble d'Ares del Maestrat, sota la nevada. Click per ampliar.
Panoràmica del poble d’Ares del Maestrat, sota la nevada. Click per ampliar.

 

Els espessors de més de 70 cm deixaven aquest aspecte de la moleta.

 

Algunes cases properes al port havien tingut que obrir-se el pas per sortir de casa. Mesura del gruix de neu a Ares. Aquí l’espessor era de 70 cm. Click per ampliar.

 

Mesura del gruix de neu a Ares. Aquí l’espessor era de 70 cm. Click per ampliar.

 

Als laterals de la carretera la neu superava sobradament el metre. A la senyal, tal volta es referia a perill d’allaus? No solen ser habituals per Castelló…Click per ampliar.

 

Arribant al poble d’Ares, alguns cotxes amb problemes…Click per ampliar.

 

Un cop als carrers d’Ares, les imatges eren realment impactants. Cases amb passadissos per sortir i allà on el vent acumulava més neu, autèntiques barbaritats.

 

L’entrada a Ares, no necessita més descripcions.

 

L’accés a l’esglèsia, complicat. Alguns veïns havien de sortir de les seves cases pel balcó. Click per ampliar.

 

Una de les imatges més representatives de la nevada. Aquest carrer, encara sense netejar, amb una continua capa de neu de més de 70 cm i punts on l’acumulació era molt major. Click per ampliar.

 

Al centre d'Ares es mesuraven 110cm en aquest punt. Click per ampliar.
Al centre d’Ares es mesuraven 110cm en aquest punt. Click per ampliar.

 

Dirigint-nos cap a la Mola d'Ares (1.323m), el gruix de neu als carrers feien molt complicat l'avanç. Click per ampliar.
Dirigint-nos cap a la Mola d’Ares (1.323m), el gruix de neu als carrers feien molt complicat l’avanç. Click per ampliar.

 

 

Sortint del poble cap a la Mola amb la resta de l'expedició: @BonetManu, @richardfus, @luismi_ferrer, @sergarcu. Click per ampliar.
Sortint del poble cap a la Mola amb la resta de l’expedició: @BonetManu, @richardfus, @luismi_ferrer, @sergarcu. També venia amb nosaltres Brut, un gos que després d’estar dos dies tancat a casa per la nevada tenia moltes ganes de córrer. Click per ampliar.

 

@BonetManu buscant la ruta a seguir enterrat fins la cintura. Click per ampliar.
@BonetManu buscant la ruta a seguir enterrat fins la cintura. Click per ampliar.

 

 

Panoràmica del poble d'Ares en l'ascens a la Mola. La neu arribava on alcançava la vista. Click per ampliar.
Panoràmica del poble d’Ares en l’ascens a la Mola. La neu arribava on alcançava la vista. Click per ampliar.

 

Petita allau de placa que posa de manifest l'importància de la nevada i del vent que la va acompanyar. Click per ampliar.
Petita allau de placa que posa de manifest l’importància de la nevada i del vent que la va acompanyar. Click per ampliar.

 

Molt a prop del accés final a la Mola d'Ares vam tenir que pegar la volta degut a l'acumulació de neu que complicava molt la marxa. Click per ampiar.
Molt a prop del accés final a la Mola d’Ares vam tenir que pegar la volta degut a l’acumulació de neu que complicava molt la marxa. Click per ampiar.

 

@BonetManu mesurant més de 130cm durant l'ascens. Era difícil avançar sense afonar-se fins la cintura. Click per ampliar.
@BonetManu mesurant més de 130cm durant l’ascens. Era difícil avançar sense afonar-se fins la cintura. Click per ampliar.

 

Mola d'Ares o Pirineu? Quines cornises acompanyaven l'ascens.
Mola d’Ares o Pirineu? Quines cornises acompanyaven l’ascens.

 

Finalment no vam poder accedir a la part superior de la Mola, encara que ens vam quedar ben a prop. El gruix de neu era superior al metre en molts punts del ascens. Davant la impossibilitat de seguir avançant, vam tirar cap al bar del poble però d’això no en posarem de fotos.

Tenim moltes més fotos i més que en tindrem en el futur. Podeu veure-les al Facebook de VilMeteo.

Article patrocinat per aquesta web.

vilmeteo
Segueix-me

1 comentari a “[Reportatge] Nevada a Ares del Maestrat, 2 de març de 2013.”

Deixa un comentari