Resum meteorològic de 2013 a Vila-real

Ha estat el 2013 un any lleugerament càlid a Vila-real (anomalia positiva de 0.7ºC) i lleugerament sec (76.2% de la pluja habitual). El mes més càlid ha estat, relativament, setembre, i el més fred desembre. Setembre també ha estat el més sec i per contra abril el més plujós.

Acabat el 2013 és moment de repassar algunes de les dades més interessants del que ha donat de sí l’any ja acabat.

Desde les ja famoses ciclogènesis explosives (recordem que una ciclogènesi es el procés de formació de una tempesta, no la tempesta en sí), passant per les nevades extraordinaries de l’hivern a l’interior castellonenc, fins al sec tardor que hem viscut.

Temperatura a Vila-real, 2013

En el següent gràfic i taula expliquem de forma ràpida com ha estat l’any 2013 pel que fa a les temperatures. Un any relativament càlid, +0.7ºC respecte la mitja.

graftemp2013

Marcat en el gràfic, la temperatura màxima i la mínima, en juliol i novembre respectivament.

t2013

En la taula podem comprovar com el total de l’any dona una resultant de 0.7ºC més que la mitja, si comparem les nostres dades amb les d’AEMET, una sèrie que compta amb registres des de 1920. Científicament, el més rigorós es comparar les dades amb les mitjanes de la mateixa estació. Com VilMeteo compta amb una sèrie molt curta, ho comparem amb Castelló AEMET, tot i les diferències que envolten ambdues estacions i que algun cop ja hem explicat.

En total, sols dos mesos es situen per baix de la mitja, maig i desembre.

Pluja a Vila-real, 2013

Tant al gràfic com a la taula de dades comprovem que 2013 ha estat bipolar, amb una primera meitat molt humida i una segona molt seca, on destaca la tardor de 2013, el període habitualment més humit ha estat el mes sec de l’any.

pluja2013

Al gràfic de pluja acumulada veiem la ràpida pujada de finals de febrer i inicis de març, més de 100 mm en pocs, dies, així com les abundants pluges d’abril, o les escasses pluges un cop passat agost.

pp2013

Després d’un gener sec, els tres següents mesos més de la meitat de la pluja de tot l’any. Al final, 343 mm que representen un 76.2% de la pluja habitual, comparant altre cop amb l’estació de Castelló AEMET.

Valors extrems a Vila-real, 2013

A continuació, dades extremes de totes les variables relevants.

ex2013

Esperem que 2014 siga una mica més plujós que ho ha estat aquest 2013, us deixem per acabar en alguns dels tweet més interessants de 2013 al nostre Twitter, gràcies per la vostra participació.

2013 a Vila-real en Tweets

Els millors Tweets de l’any.

vilmeteo
Segueix-me

Deixa un comentari