En l’actualitat disposem de d’una avançada tecnologia en la ciència meteorològica, que ha fet que els pronòstics del temps siguen cada cop més fiables. Models meteorològics, imatges dels satèl·lits, radars meteorològics, radiosondejos, dades terrestres en temps real, etcètera. Tot i això, mai quedem satisfets amb les previsions: “no n’encerten ni una”, es una de les frases més famoses en aquest camp.
Com tots, a més d’un entrenador de futbol, també portem un home del temps a dintre nostre, aquest article ens ajudarà a millorar les nostres pròpies previsions amb uns quants trucs molt senzills, basats en l’observació directa del cel, i què en la majoria dels casos funcionen molt bé. De totes maneres, la meva recomanació és fer cas dels professionals, doncs compten amb molts més mitjans dels que nosaltres podem accedir, a més d’estar formats per a pronosticar el temps. Anem a veure, doncs, com podem preveure el temps pegant una ullada al cel.

Cirros
La presència d’aquest tipus de núvols pot indicar un pròxim empitjorament del temps. Es tracta de núvols alts d’escassa grossor, situats a més de 7 quilòmetres d’altura, i que estan formats per cristals de gel. Per aquestes condicions, son núvols totalment blancs, sense cap tipus d’ombres en el seu contorn. Quan els trobem al cel amb formes allargades, filamentoses, com plomalls o pot ser també amb forma de ganxo, i amb el pas de les hores es vagen espessant, és molt probable que en les següents 24 hores hi haja un empitjorament del temps meteorològic.
Cel rogenc
Per a que poguem disfrutar d’un cel rogenc es fan necessaris dos factors: núvols alts i el sol en una posició baixa, a prop de l’horitzó. Això sols pot ocòrrer a l’alba i al capvespre. Les conseqüències son diferents depenent si el cel rogenc el trobem a primeres o últimes hores del dia. Un cel rogenc a l’alba acostuma a predir un temps més estable que un cel rogenc al capvespre.
Halos
És freqüent que, després de l’aparició de cirros al cel, aquest s’entel·le. Açò succeïx quan apareixen els cirroestrats, que confereixen al cel d’una espècie de vel blanquinòs. Aquest vel possibilita l’aparició d’halos circulars, un fenòmen òptic que té la seva explicació en la refracció de la llum per part dels cristalls de gel que formen els cirroestrats. D’aquest mode, quan observem al voltant del sol, o de la lluna, un halo circular, la probabilitat d’un canvi de temps és molt alta.

Boira matinal
Si al despertar el dia ens trobem amb una boira matinal, es d’esperar que quan aquesta alce, el dia quedarà obert i el cel ras. Ja ho diu una dita popular: “Boira al matí, sol al vespertí”.
Esteles dels avions
Si mirem al cel, es comú trobar esteles blanques que deixen els avions al seu pas. Açò es deu a què el pas dels avions en altura afavoreix les condicions per a la formació de núvols. Els motors dels avions aporten vapor d’aigua i disminuexen la temperatura del aire que l’envolta, ambós efectes que afavoreixen la condensació i formació de núvols.
Doncs bé, si les esteles són llargues i duraderes, i per tant se’n acumulen moltes al cel, és senyal d’un proper canvi de temps, ja que ens indica que la massa d’aire en altura té un alt contingut en humitat i que es troba a baixa temperatura, condicions que afavoreixen la inestabilitat.
Si per contra, les esteles son curtes i efímeres, tot indica que la estabilitat continuarà al menys uns dies.
- Què és una onada de calor, quant dura i quins efectes comporta - 3 maig, 2020
- Coronavirus, baixada de la contaminació i pluges: quina relació existeix? - 26 abril, 2020
- Comprar una estació meteorològica: la guia definitiva - 25 abril, 2020