Inaugurem una nova sèrie d’entrades a VilMeteo que parlarà d’importants tempestes que han ocorregut en territori valencià. El caràcter mediterrani de les nostres terres conforma un bon escenari per a la formació de tempestes que, en ocasiones, han estat molt severes, inclós destructives. Tractarem de veure la situació de les peces atmosfèriques que han permés cadascun dels episodis tempestius que analitzarem per tal d’entendre el funcionament de les tempestes. Tempestes que poden arribar a ser realment apassionants encara que, desgraciadament, solen comportar conseqüències negatives a nivell material y a nivell humà.
Per inaugurar aquesta secció començarem amb una de les tempestes més impactants que han tingut lloc a la Comunitat Valenciana en les últimes décades. Ocorregue el 23 de setembre de 2008 a Elx, i es tractà d’un episodi efímer que a penes durà 20 minuts, però que deixa fins a 140 mm. Però comencem per la situació atmosfèrica d’aquell dia.
Una llengua freda s’estira des del centre d’Europa fins a les costes mediterrànies. Açò, amb contrast amb les elevades temperatures d’una mar en el seu màxim de calor en setembre, crea unes condicions d’inestabilitat molt elevades per a l’aparició de tempestes sempre que entre vent humit de la mar, com va ser el cas.
Comprovem també al satèl·lit com al radar la magnitud de la tempesta, que arribà a la magnitud de supercèl·lula.


La tempesta a la ciutat d’Elx durà poc menys de 30 minuts, periode en el que es van recollir en un observatori de la ciutat ilicitana la impresionant quantitat de 140 litres per metre quadrat. Una intensitat de pluja difícil d’imaginar, i que ho va fer acompanyada de pedra i ratxes de vent huracanades.
No ens queda més que deixar alguns documents gràfics i de video, deixen sense respiració.


I ara, videos, realment impresionants.
- Què és una onada de calor, quant dura i quins efectes comporta - 3 maig, 2020
- Coronavirus, baixada de la contaminació i pluges: quina relació existeix? - 26 abril, 2020
- Comprar una estació meteorològica: la guia definitiva - 25 abril, 2020