Temporada d’huracans 2013: la més tranquila des de 1982

La passada temporada d’huracans, la 2013, que oficialment va tenir lloc entre l’1 de juny de 2013 i el 30 de novembre de 2013, va estar la menys activa dels últims 30 anys amb sols 13 tempestes amb nom propi, de les quals sols dos d’elles es van arribar a convertir en huracans, i en cap cas van donar lloc a ningun gran huracà, és a dir, ningun va a arribar a la categoria 4 o 5 en l’escala Saffir-Simpson.

temporada d'huracans 2013
Huracans en 2013

I perquè?

Principalment han estat dos factors els responsables d’aquesta anormalment inactiva temporada d’huracans: presència de gran quantitat d’aire sec i fort cisallament dels vents.

En primer lloc, la presència de grans àrees de altes pressions sobre l’Atlàntic, així com l’injecció d’aire de procedència africana, han contribuit a crear un ambient sec a sobre de l’Atlàntic. Els huracans si hi ha una cosa que necessiten per formar-se, aquesta es la humitat.

Tempesta de sorra africana: aire molt sec
Tempesta de sorra africana: aire molt sec

En segon lloc, per el fort cisallament dels vents. El cisallament és la mesura de la variació de la direcció i força del vent amb l’altura. Si aquesta variació es forta, direm que el cisallament del vent es fort, i això ha ocorregut en 2013. El fort cisallament dels vents evita la formació de grans tempestes ja que els canvis de direcció i velocitat del vent eviten la estructuració de tempestes que puguen acabar sent huracans.

Què passa amb el canvi climàtic?

cambio climatico huracanes
Ja.

Anem a posar-nos sensacionalistes, hehe. Com ens han anat bombardejant en els mitjans els últims temps, una de les conseqüències més tangibles del “canvi climàtic” (abans conegut com escalfament global) és l’augment de la freqüència de fenòmens atmosfèrics severs, entre ells els huracans.

Si bé és cert que una flor no fa primavera, un any no marca res, per això deia el de posar-nos sensacionalistes. Però el que sí podem fer és pegar una ullada a la evolució dels últims anys i veure com no s’observa cap tendència a l’alça, ni a la baixa.

globalTClandfalls2012
Evolució dels ciclons que han tocat terra des de 1970

 

Pot ser els pronòstics tinguen que modificar-se, entre açò i les desbaratades prediccions de temperatura que ara es veu que no s’estan complint. Bé, no crec que ningú rectifique res.

vilmeteo
Segueix-me

Deixa un comentari