Què és VilMeteo

Història de VilMeteo

VilMeteo.es naix en 2005, encara que per aquell moment res tenia a veure amb el que és avui. De fet, ni el nom era el mateix. Els inicis de VilMeteo no foren altres que un blog de la Universitat de València on un estudiant de Ciències Ambientals publicava alguns dels seus pensaments i opinions davant el tema del canvi climàtic. Aquell blog de havia de tindre ni un sol lector. Tot i això, el blog s’anava actualitzant de forma constant fins el punt que alguns lectors es començaren a interessar. Tot canvià quan l’octubre de 2008 VilMeteo, que ja tenia aquest nom, adquireix l’estació meteorològica que durant aquests anys ha donat servei. Al poc temps d’adquirir l’estació meteorològica les dades van començar a publicar-se a internet i per primera vegada una estació meteorològica oferia dades en temps real a tot el públic a la ciutat de Vila-real.

Ara el blog es veia complementat amb una web, molt rudimentària, que servia dades en temps real de l’oratge a Vila-real. A més, des del principi VilMeteo ha col·laborat amb diverses xarxes meteorològiques a nivell estatal i internacional com ara son Meteoclimatic, Weather Underground i Awekas.

Amb els anys el servei de dades online s’ha vist interromput per problemes tècnics i de financiació, però per sort VilMeteo porta funcionant sense descans des d’octubre de 2011. Des de llavors VilMeteo s’ha introduït en les xarxes socials, ha actualitzat la versió de la pàgina web i ha col·laborat amb algunes institucions com l’Ajuntament de Vila-real o la Universitat Jaume I de Castelló.

L’Estació

Si bé VilMeteo naix amb un blog, la peça clau és sense dubte l’estació meteorològica que envia les dades en temps real. Des que va començar aquesta aventura, ja són 3 les estacions que han estat instal·lades, cadascuna substituïnt l’anterior. No duren per sempre aquests aparells.

En tot cas, es tracta d’estacions meteorològiques professionals que compten amb sensor de temperatura, de humitat, pluviòmetre, anemòmetre i baròmetre. Mitjançant diferents tecnologies, aconseguim posar online la informació captada.

La instal·lació de l’estació està feta a la coberta d’un edifici de tres alçades situat al centre de Vila-real. La disposició dels instruments de mesura compleix amb els requisits d’instal·lació que asseguren unes mesures precises i fidedignes. D’aquesta manera, el sensor de temperatura i humitat es troba a l’altura reglamentaria, a 1,5 metres sobre el terra més pròxim. El pluviòmetre no troba cap obstacle que li faça ombra en un angle de 45º i està ancorat a la mateixa coberta, fet que evita possibles vibracions que falsifiquen les dades. En quant l’anemòmetre, apuntar que pot sofrir la canalització típica a les ciutats, si bé és cert que no troba cap construcció en un angle de més de 200º entre el NE i el S.

Dades tècniques

Estació actual: Bresser 5 en 1

Dades al núvol: Wunderground